Att tänka på när du inreder ett kontor

Att inreda ett kontor kan tänkas enkelt. Men här är det oerhört viktigt att tänka på detaljerna för faktum är att arbetsmiljön under åren klättrat högre och högre upp över listan på de viktigaste faktorerna för en anställd på sin arbetsplats. Miljön är idag jämlik med lön över vilka faktorer som är viktigast på arbetsplatsen, så misslyckas du med att skapa en trivsam miljö på kontoret så kan det stå dig dyrt. Det är värt att lägga de extra timmarna på att skapa ett trivsamt kontor. 

För mer inredningstips till kontoret så kan du här läsa en hel artikel hos Pressbladet om Hillevi Björn som är interior designer på IKEA.

8 viktigaste tipsen när du inreder ett kontor

Nedan följer de 8 enligt oss viktigaste tipsen som du bör tänka på när du ska inreda ett kontor:

  • Kontorsväxter
  • Kaffemaskin
  • Placering & val av skrivbord
  • Val av stol
  • Ljud
  • Ljussättning
  • Färger
  • Ta hjälp av dina anställda

Tänk på att kontorsinredning aldrig ska vara steril, du vill inte ha känslan av att vara hos tandläkaren eller på sjukhuset. Det ska skapa rätt känsla, en motiverande och härlig känsla när du kliver in på din arbetsplats.

Med hjälp av växter på kontoret så skapar du en win-win situation där du får renare luft och även högre välmående på kontoret. Studier har visat att levande växter ger en positiv känsla hos människan. Tänk dock på att inte skaffa växter som behöver vattnas allt för ofta.

Kaffemaskin vill vi nästan kalle ett krav på en arbetsplats. Människor dricker kaffe mer än någonsin och anställda förväntar sig att det finns en kaffemaskin enligt studier som gjorts på vad som bör finnas på en arbetsplats. Det är även trevligt att kunna bjuda kunder som kommer på besök på en kopp kaffe.

Placering och val av skrivbord. Tänk på att inte ställa skrivbordet med ryggen mot ett fönster så att du får solen som skiner in på skärmen och även ligger på i ryggen så det blir för varmt. Försök om budgeten tillåter även att erbjuda dina anställda höj- och sänkbara skrivbord för ergonomins skull. 

Samma sak när det kommer till kontorsstol. Tänk på att hitta en ergonomiskt optimal stol. Tänk på att dina anställda spenderar största delen av dagen på just den stolen om de arbetar vid datorn, vecka efter vecka och år efter år. 

Skapa en rimlig ljudnivå. Mattor och tavlor på väggen sänker ekot som lätt kan uppstå på ett kontor om det är stort. Detta bidrar till en dämpad ljudnivå och hjälper de anställda. 

Låt inte dåligt eller flimrande ljus skapa stress och huvudvärk åt dina anställda. Lägg vikt i att välja rätt ljussättning, du vill inte skapa en för steril känsla heller. 

När det kommer till färger så använd mycket färger, grön har visat sig skapa förtroende och lugn, därför kan en grön matta eller någon annan grön detalj vara ett bra alternativ.

Var inte rädd för att fråga dina anställda vad de saknar på arbetsplatsen och vad som hade kunnat underlätta för de och vad de hade tyckt om. På så vis skapar du en känsla av gemenskap och att ni är ett gemensamt team. 


Gillade du denna artikel så kan du läsa fler liknande artiklar på designmedomtanke.se

Lämna gärna en kommentar

Om Digigov

Vi fokuserar här på att skriva matnyttiga artiklar för att informera och lära. Främst fokuset kommer att ligga på ekonomi, finans och krediter. 

Nyheter som rör myndigheter och statliga instanser kommer även att förekomma.

Senaste inlägget