Sökmotor för offentlig information

Är du nyfiken om var skattepengarna tar vägen? Jag förstår det, det är många som undrar hur ens skattepengar faktiskt används i slutändan. Faktum är att 90% av all denna information faktiskt finns tillgänglig som offentlig data om man bara vet var man ska leta. Dock är den som lekman inte superenkel att få fram.

Samma sak gäller huruvida både hur och vilka företag som samarbetar med staten. Du som företagare se vad dina branschkollegor eller ”konkurrenter” debiterar staten för utförda arbeten.

Govdata.se har sedan starten fokuserat på att bygga en sökmotortjänst för att förenkla sökningen och tillhandahålla information om just detta. Att underlätta för en vanlig privatperson eller lekman att enkelt kunna få den information som man eftersöker när det kommer till detta område, utan att behöva besöka skattekontor eller andra statliga instanser.

Det som gjorde den stora utmaningen med att få snurr på denna tjänsten är att myndigheter enligt lag inte behöver lämna ut denna informationen elektroniskt och utan kan hänvisa till ett fysiskt besök, vilket gjorde hela processen oerhört komplicerad. Men ack den som ger sig! Efter mycket hårt arbete så lanserades tjänsten, dock blev den relativt kortvarig pågrund av just utmaningarna med att få in uppdaterad data i realtid utan att behöva besöka kontor rent fysiskt.

Här kan du även läsa mer om hur man kan synas bättre digitalt, oavsett bransch.

Tanken var mycket god men att utföra arbetet desto svårare. Så är man idag intresserad av att ta del av denna information om var dina skattepengar går och hur de spenderas så kan du komma att behöva besöka ett lokalt skattekontor för att begära ut dessa handlingar. Samma sak gäller om du är intresserad på dina branschkollegors debitering gentemot staten på utförda arbeten.

Lämna gärna en kommentar

Om Digigov

Vi fokuserar här på att skriva matnyttiga artiklar för att informera och lära. Främst fokuset kommer att ligga på ekonomi, finans och krediter. 

Nyheter som rör myndigheter och statliga instanser kommer även att förekomma.

Senaste inlägget